De diamantmarkt begint weer te glinsteren, nu de verkoop geleidelijk aantrekt, na een flinke inzinking die in de loop van 2022 inzette.

Twee van de grootste diamantproducenten, Alrosa en De Beers, verkochten eind november allebei voor ongeveer 100 miljoen dollar aan diamanten, aldus persbureau Bloomberg.

De verkoop is weer een beetje op gang gekomen, nadat enkele van de grootste spelers in de sector radicale stappen hebben genomen om de diamantprijzen, die sinds maart 2022 met ongeveer 30 procent zijn gedaald, op te krikken.

De Russische mijnbouwer Alrosa stopte de verkoop volledig in september. En De Beers, een van ’s werelds grootste producenten en distributeurs van diamanten, stond klanten in november toe zich terug te trekken uit gecontracteerde aankopen.

De markt is echter nog niet helemaal hersteld. Volgens Bloomberg verkoopt Alrosa alleen nog aan voornamelijk Indiase kopers, omdat andere klanten geen zaken meer willen doen met Rusland na de invasie van Oekraïne.

Bloomberg meldt ook dat De Beers klanten nog steeds toestaat zich terug te trekken uit aankopen van diamanten die contractueel zijn vastgelegd.

De diamantmarkt heeft de afgelopen jaren grote schommelingen gekend. Tijdens de coronapandemie trok de vraag naar luxegoederen flink aan, maar in de loop van 2021 koelde de vraag af. Leveranciers kwamen met enorme voorraden te zitten, die het jaar daarop de prijzen begonnen te drukken.

Ondertussen is de opkomst van in laboratoria ontwikkelde edelstenen ook een pijnpunt geworden voor de diamantindustrie, omdat de vraag naar synthetische stenen de markt voor ruwe diamanten heeft geraakt.

Tegelijkertijd heeft de hoge inflatie de vraag naar diamanten in belangrijke afzetmarkten als de VS geen goed gedaan. En ook de vraag vanuit China is afgenomen.

Hoewel de verkoop van diamanten in de afgelopen weken dus iets is aangetrokken, liggen cijfers nog altijd een stuk lager dan gewoonlijk rond de kerstperiode.

De Beers en Alrosa reageerden niet onmiddellijk op de verzoeken om commentaar van Business Insider en weigerden commentaar te geven aan Bloomberg.

LEES OOK: Zeldzame roze diamanten uit Australië worden gevormd door de botsing van tektonische platen, blijkt uit onderzoek – dat kan helpen bij nieuwe vondsten